پروار بندی دام برای فروش در محرم:
گاو جز قدیمیترین حیواناتی بوده که توسط انسان اهلی شده و از دیرباز در اکثر نقاط دنیا و ازجمله ایران پرورش مییافته است.
گاوها بر اساس هدف نگهداری به دو دسته گاو شیری و گاو گوشتی، تقسیمبندی میشوند. پرواربندی به معنی فربه کردن دام در طی یک دوره پرورشی معین با استفاده از خوراک مناسب و رعایت اصول بهداشتی است که به روشهای سنتی و صنعتی (با کارایی و سود اقتصادی متفاوت)، انجام میشود.
حدود نیمی از گوشت قرمز کشور توسط گاوهای پروار شده تأمین میشود؛ بنابراین این بخش از دامپروری و دامداری دارای ظرفیت پرواربندی روشی جدید و سودده برای پرورش دام، تولید گوشت و فرآورده های دامی می باشد که امروزه در کشور ما نیز طرفداران بسیاری دارد. به طور کلی در دهه های اخیر به دلیل افزایش جمعیت، روش های سنتی پرورش گوسفند و گاو برای تامین پروتئین مورد نیاز این جمعیت عظیم دیگر پاسخگو نیست.
در یک ماه آخر مطلوب ست با ایجاد تغییراتی در جیره غذایی، دام های پرواری هلشتاین به طور روزانه 1.5 کیلوگرم و دام های پرواری سیمینتال روزانه حدود 1.800 تا 2 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند.
جیره غذایی 20 الی 30 روز آخر دام پرواری:
سوال: چه کنیم که در یک ماه آخر پرواربندی بیشترین افزایش وزن را داشته باشیم؟
سبوس را از داخل کنسانتره حذف کنیم و مقدار جو را در کنسانتره به 70 تا 75 درصد برسانیم، به شرط آن که چند نکته بسیار حائز اهمیت را در کنار این افزایش قابل توجه مقدار جو جیره مان رعایت کنیم.
این نکات عبارتند از:
1-علوفه مورد مصرف دام حتما باید یونجه باشد. زیرا یونجه به خاطر ظرفیت بافری زیادی که دارد از اسیدوز جلوگیری می کند.
در یک ماه آخر پرواربندی دام به دلیل مصرف کنسانتره که 70 تا 75 درصد آن از جو تهیه می شود احتمال اسیدوز افزایش می یابد. برای جلوگیری از باید از علوفه یونجه استفاده شود.
2-استفاده از 140 تا 150 گرم جوش شیرین در جیره غذایی به ازای هر راس دام برای جلوگیری از اسیدوز.
3-نکته خیلی مهم در یک ماه آخر پرواربندی این است که ما یکدفعه این تغییرات را در جیره اعمال نکنیم. مطلوب است تا آهسته آهسته مقدار جو را به 70 تا 75 درصد جیره برسانیم. از این جیره می توان فقط 20 الی 30 روز آخر پرواربندی دام استفاده کرد.
چنانچه به صورت مداوم و بیشتر از یک ماه جو موجود در جیره غذایی دام حدود 70 تا 75 درصد کنسانتره باشد، دام تحت تنش اسیدوزی قرار می گیرد و ممکن است که دچار خونریزی روده شود.
نمک جیره را هم اگر افزایش دهیم، متقابلا دام به مصرف آب بیشتری نیاز پیدا می کند. در نتیجه دام مصرف خوراکش بالاتر می رود و سبب افزایش وزن دام می شود.
نکته اساسی در مصرف جیره دام این است که جو حتما باید آسیاب شده مورد مصرف دام قرار گیرد. نباید خیلی آردی باشد. بهتر است از جو فلیک استفاده شود.
خانم دکتر محبوبه حور
مشاهده ویدیو این مقاله: https://aparat.com/v/iBFO6
چقدر عالی بود حتما استفاده میکنم از این روش